Sancerre sau Cum să ajungi în paradisul vinurilor?

Sancerre sau Cum să ajungi în paradisul vinurilor?

Aceasta postare este dedicată în exclusivitate Moldovenilor. Și nu pentru că o să scriu doar pe limba noastră cea Română. Alții pur și simplu nu vor întelege. Pre limba lor și pe întelesul lor o să scriu cu alte cuvinte, dar despre același loc.
Asta îmi place să fac, din când în când. Să scriu despre niște locuril pe care le-am văzut.
Nu foarte des văd locuri noi…așa din când în când…
Despre un loc nou. Frumos. Civilizat. Ca la Ei. 
Pentru că la noi nu e ca la ei și de asta Ei nici nu vor înțelege.
Imaginați-vă că vă treziți într-o dimineață pe la 7 și jumătate. Vă beți repejor cafeaua cu lapte și miere, pentru că la 8.30 fix trebuie să ieșiți din casă cu bagaje cu tot.
Vă urcați în mașină și setați gps-ul spre Sud.
Afară picură mărunt și călduț ca de sfârșit de iulie și părăsiți cu puțin ambuteiaj, Capitala.
Iesiți pe autostradă. Calm. Un pic înnourat, dar senin în suflet.
Viteza limitată la 130 km/oră, marcaje, indicatoare, telefoane SOS la fiecare kilometru. Asta doar așa în caz de urgență. Pentru că de fapt totul este perfect.
Drumul neted, șoferii respectuoși, nimeni nu te flash-uește, dar toți se grăbesc. Cu 130 km pe oră.
Mergeți așa vreo 2 ore cu staționări scurte pentru a arunca niște Euro în gura unei mașinării cu barieră.
Ai mers, ai plătit – 4,80 euro, 13 euro sau 24. Depinde.
Ți se mai face sete și alte nevoi. Te oprești civilizat. Nu că nu ar fi popușoaie pe marginea drumului.
Totul e curat, este săpun lichid și hârtie igienică fără bani, aparate de cafea și supe instant. Chiar și duș. Depinde de cât timp ești plecat la drum.
Din mers mai poți cumpăra o carte, un suvenir, un CD sau un sandwich.
La un moment dat faci la dreapta, ieși de pe autostradă și în fața ochilor vezi asta!
Pare o poveste pictată colorat în photoshop.
Nu este, pentru ca nu îl posed (încă), dar daca și ar fi cazul, pozele sunt frumoase așa reale cum sunt, pentru că redau exact acea frumusete reală, din niște locuri care există în realitate, chiar dacă mai sus v-am rugat să dați frâu imaginației…
SANCERRE
Loc real
Vara
Vacanță
Eu+El
Rent a Car
Spre Sudul Frantei
Cu pauză de o zi și o noapte la bunica
Adica Mami
80 de ani
Locuiește singurică într-o casă fără garduri, cu podgorii în fața casei, cu spice de grau în partea din spate și cu brazi seculari primprejur
Și flori !!!
Florile aici sunt o manie. Ele sunt pretutindeni!
Ei sunt înnebuniti după flori!  Altfel de ce le-ar pune oriunde și peste tot ?
Și vii. Cât vezi cu ochii numai podgorii!
Sancerre se află la vreo 2 ore distanță de Paris.
Este o mică împărăție a vinurilor, undeva prin centrul Franței, renumită pentru vinurile albe, seci și aromate, realizate din Sauvignon Blanc. Regiunea mai este cunoscută și pentru brânzeturile de capră Crottin de Chavignol, de o calitate la superlativ, care fac o pereche ideală cu vinul de la fața locului. Plantațiile de vii înconjoară orașul cu același nume, cocoțat pe un deal sub formă de fasole, pe lângă care șerpuește râul Loire, cel mai lung râu din Franța. 


Vinurile Sancerre au fost foarte solicitate timp de secole. Se spune că Regii antici francezi erau declarați printre fanii vinurilor Sancerre, deși pe acele timpuri s-a băut mai mult vin roșu decât alb. Asta pentru că până la sfârșitul secolului al 19-lea, cele mai multe podgorii din Sancerre au fost plantate cu soiurile Pinot Noir și Gamay. Apoi, păduchele phylloxera a devastat și nimicit viile, care ulterior au fost replantate cu Sauvignon Blanc, devenind astfel simbolul regiunii Sancerre și fără de care acest district și vinurile sale nu ar fi fost atât de faimoiase cum sunt astazi! Pinot Noir încă se mai cultivă în Sancerre, dar este în minoritate ca și vechiul soi Gamay, care aproape că a disparut.

Vinurile albe Sancerre au devenit foarte repede populare prin bistro-urile și barurile din Parisul sec.20. Sancerre a devenit, de asemenea, popular și în afara Frantei, ca să ajungă practic omniprezent în cele mai rafinate restaurante ale lumii. Un somelier din New York l-a numit somonul vinurilor și susține că acest vin nu poate fi oferit decât la sticlă, în caz contrar ar “ucide” vânzarile la pahar a altor mărci de vinuri. Denumirea localității s-a asociat atât de puternic cu vinurile albe, încât pentru cunoscători, Sancerre se asociază imediat cu un vin alb, sec, cu multă prospetime, care îl face extrem de plăcut și tentant! Asa și este! Am gustat! 🙂
Privești uluit aceste câmpuri de viță de vie perfect de verzi, perfect de egale, perfect cultivate.
Perfecte!!!
Paradoxul e că timp de câteva ore cât a durat promenada noastră nu am vazut nici un om și nici un tractoraș care ar contribui la toata această perfecțiune!
În general nu am văzut nici un fel de prezențe umane sau vaci, purcei, pui, câini sau gâște păscând pe la o margine de drum.
Drum de țară. Tot așa de perfect ca toate restul.
Inevitabil te întrebi ce magician iese noaptea din ascunziș și ca prin minune, face ca toate sa devină atât de aranjate, prelucrate, curățate, amenajate, renovate
și încă multe alte activitati care fac acest loc sa fie … ca la Ei.
La Ei până și dărămăturile sunt perfecte …
Am bătut la ușă, însă nu a deschis nimeni… 🙂
De fapt acei magicieni invizibili sunt niște oameni simpli ca mine și tine. Pe ei îi cheama Lucien, Nicolas, Girard, Joseph sau Alain. Ei sunt proprietarii acelor plantații perfecte și numele lor sunt ingenios încrustate pe niște tăblițe, care le delimitează moșiile – Domaine des Brosses, Domaine La Mousiere, Domaine du Carroir-Perrin, Le Domaine Jean-Max Roger etc…De sute de ani, din strabunel în bunel și din tată în fiu, moșiile și arta producerii vinului au fost moștenite cu mare grijă și dedicație.
Găsiți aici o listă întreagă cu detalii despre mai multi producatori din regiune, în cazul în care, veți dori într-o zi să ajungeți și voi în acest paradis al vinurilor.
La prima vedere te gândești că sunt niște mici producători de vinuri, care au afacerea lor de famile și care prelungesc această îndeletnicire din tată în fiu. De fapt așa și este.
Doar că nu sunt chiar atât de mici, existând de secole pe aceste meleaguri (majoritatea din sec. ’16-’17), modernizându-și permanent vinăriile, iar vinurile lor se vând în toată lumea.
Vă invit să vă convingeți în următoarea postare.
Vom degusta niște vin de la Sancerre. 
11 euro/ sticla preț de producător.
Advertisements

2 thoughts on “Sancerre sau Cum să ajungi în paradisul vinurilor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s